Akciós hotelek és olcsó szállások


Badacsonytomaj


Badacsonytomaj város Veszprém megyében, a Tapolcai kistérségben.

Fekvése

A 71-es főút mentén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony lábánál található. A hegy valójában a település területén fekszik, amelyet ezen kívül a régi tomaji faluközpont és Badacsonyörs alkot.

 

Szomszédos települések: Ábrahámhegy, Badacsonytördemic, Káptalantóti, Nemesgulács, Salföld.

Vonattal elérhető a Székesfehérvár–Tapolca-vasútvonalon.

 

Története

Területe már az ókorban is lakott volt, az ásatások felszínre hozták egy kelta település maradványait. A rómaiak egész biztosan termesztettek itt szőlőt, a Badacsony oldalán akkoriban is számos ültetvény volt.

A középkorból, nem egyházi birtok lévén, kevés feljegyzés maradt fenn a községről. Névadója állítólag egy besenyő vitéz, Urkund fia Tomaj volt, aki I. István korában birtokolta a területet. Első okleveles említése 1313-ból származik, Thomay formában. Mindenesetre 1263-ban már pálos rendház állt itt, ennek nyomait a 19. század során tárták fel.

A török hódoltság idején lakossága megfogyatkozott, 1550-ben plébániája is elhagyatva állt, de a források szerint a település folyamatosan lakott volt. Az itt élők ekkor is főleg szőlő- és gyümölcstermesztésből éltek. A 18. század során kedvelt pihenőhellyé vált, bora kedvelt lett és sorra épültek itt a pincék és a borházak.

Fejlődése a bazaltbánya 1903-as megnyitásával új irányt vett, a lakosság száma megkétszereződött, elindult az iparosodás; 1909-től lóvasút is járt a településen.

Vajda Elek (1879–1944) 1911-ben költözött a településre, és ő szorgalmazta Badacsonytomaj önálló községgé válását, melynek ezután nyugállományba vonulásáig főjegyzője volt. Vajda a Vöröskereszt 1915. február 15-én alapított badacsonytomaji egyletének első jegyzője is.[1]

A bazalttermelés 1965-ben befejeződött, de a hegy látványa és élővilága sajnos nagyon megsínylette a félévszázados bányászatot. A további károkat megelőzendő hamarosan tájvédelmi körzetté nyilvánították.

A település 2004. július 1-jén kapott városi rangot.

 

Nevezetességei

Szegedy Róza-ház, Kisfaludy Sándor és felesége, Szegedy Róza egykori lakhelye.

A neoromán stílusban, bazaltból épült római katolikus templom (Fábián Gáspár, 1932).

Kisfaludy Sándor présháza.

Egry József Emlékmúzeum (A Balaton festőjének a háza múzeumként funkcionál 1973 óta, a művész festményei és időszakos kortárs művészek kiállításai tekinthetőek itt meg)

 

Híres lakói

 

Kisfaludy Sándor

Herczeg Ferenc

Keresztury Dezső

Jankovich Ferenc

Tatay Sándor

Egry József

Bogyay Lajos

Pauler Ákos

Borbarátok Étterem és Panzió, Badacsonytomaj Borbarátok Étterem és Panzió

Borbarátok Étterem és Panzió

Badacsonytomaj
A Borbarátok Étterem és Panziótól Badacsonytomaj üdülőövezetében várja vendégeit
8258 Badacsonytomaj, Római út 88.

Pool Apartman, Badacsonytomaj Pool Apartman

Pool Apartman

Badacsonytomaj
Különleges környezetbe, buja zöldnövényzet közt megbúvó, madárcsicsergéstől zajos, medence partján álló, ízlésesen berendezett kétszobás apartmanba várjuk kedves vendégeinket. Az apartman Badacsony...
8261 Badacsonytomaj, Római út 186.
Sörpatika - Söröző – Vendégház, Badacsonytomaj Sörpatika - Söröző – Vendégház

Sörpatika - Söröző – Vendégház

Badacsonytomaj
Megújult Sörpatika Vendégházunk Badacsonytomaj szívében a Balatontól 200m-re található.  A Vendéglátó egységben többféle sör, bor, pálinka, kávé, üditők mellett Totó-Lottó, Tipp-Mix online...
8258 Badacsonytomaj, Hősök tere 1.
+36 87 / 830 - 001, +36 20/929-4026
Főoldal Akciós hotelek Partnerek Szállásadóknak Médiaajánlat Kapcsolat

© 2011. | szallasjegyzek.hu - Szállásjegyzék Kft.

Az oldalra a felhasználók által feltöltött képi és szöveges tartalomért a Szállásjegyzék Kft. semmilyen nemű felelősséget nem vállal!

Feki Webstudio @ 2011 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás